Friluftscentret Aktivt Uteliv Björnögården ligger i det natursköna friluftsområdet Björnö på en ö i utkanten av Västerås. De erbjuder både boende, mat och framförallt massor av cykelmöjligheter, både mountainbike- och landsvägscykling. I stugbyn finns tio stugor med självhushållning mitt i naturen men nära staden. Här kan du vakna upp med betande hjortar utanför dörren och ändå avsluta dagen på en välrenommerad restaurang i centrala Västerås.

På anläggningen finns en modern sport- och friluftsbutik där du både kan hyra mountainbikes och boka en grundkurs eller guidad tur med kursinslag. Här kan du även tvätta din cykel och få hjälp med enklare reparationer. Direkt utanför finns en teknikbana med hinder i olika svårighetsgrad samt en familjevänlig mountainbikeled (observera att det är cykelförbud i motionsspåren på ön).

Den tre kilometer långa leden på ön är blå (medellätt) men har stickspår och features på röd nivå (medelsvår). Åker du över bron till fastlandet så kan du följa stigarna upp på Badelundaåsen eller vika av mot Gäddeholm där det finns fler mountainbikeleder. Det finns dessutom miltals med fina landsvägar med lite trafik i den omgivande landsbygden som är lätta att nå från Björnögården.

När du är nöjd med dagens cykling finns det massor av andra aktiviteter att prova när andan faller på. Ett utmanande äventyr i höghöjdsbanan eller en kajaktur i det milda kvällsljuset kanske? Eller så hyr du bastun nere vid vattnet som avslutning på dagen. Björnögården har anor från 1942. Den har drivits i sin nuvarande form sedan 2019. Du bor i charmiga stugor med alltifrån två till tio bäddar. I stugorna finns små pentryn. Kök, dusch och toaletter finns i gemensamma utrymmen. På anläggningen finns även det mysiga caféet Wåffelbaren som erbjuder spännande och välsmakande konceptvåfflor i alla tänkbara storlekar och former. De har både matvåfflor och dessertvåfflor.

Här kan du hyra cykel och övrig utrustning

Västerås är en fin sommarstad med många cykelbanor och vackra parker. Det är en klassisk stad med mycket historia. Domkyrkan är landets högsta och de äldsta delarna är från 1200-talet. Västerås är även en framgångsrik industristad och statyn Aseaströmmen på Stora Torget visar hur arbetarna en gång i tiden cyklade till fabriken.

Särskild service för dig som cyklist Cyclist Welcome!

 • doneSäker cykelförvaring
 • doneMöjlighet att låna cykelpump och enklare verktyg
 • doneKontaktuppgifter till närmaste cykelservice

Kontakta Björnögården

Ta dig hit

Björnön är ett naturreservat och friluftsområde beläget sju kilometer från Västerås centrum. Det är enkelt att ta sig hit med både bil och buss (busslinje 2 / gröna linjen har Björnögården som ändhållplats).

Sevärdheter

 • local_seeRytterne kyrkoruin
 • local_seeTidö Slott

Cykelkartor

 • Cykelkarta 27 Östra Mälaren

  Cykelkarta Östra Mälaren

  159 kr
  Köp nu
 • Cykelkarta 26 Västra Mälaren Hjälmaren

  Cykelkarta Västra Mälaren / Hjälmaren

  159 kr
  Köp nu

Närliggande cykelleder