Vintercykling nyttigt inslag i träningen

Som aktiv tävlingscyklist tog han SM-guld i tempo plus ytterligare ett tjugotal SM-medaljer och har kört VM i såväl mountainbike som cykelcross och landsväg. Som tränare har han bland annat hjälpt fram Jenny Rissveds till olympiskt guld 2016. För Sweden by Bike berättar Fredrik Ericsson om att det är bra för nybörjare att träna mycket MTB-teknik, att långpass betalar sig och om de träningsläger han arrangerar i Dalarna.  

Det rör sig om en person som är utbildad idrottstränare och som kan det mesta om träning och hur kroppen fungerar. Han har bland annat en magisterexamen i idrottsfysiologi och kandidatexamen i idrottspedagogik. Det ligger tyngd bakom orden när han rekommenderar cykling för den som vill må bättre.

Varför är MTB-cykling en bra träningsform? 
Det är skonsamt samtidigt som man aktiverar i princip hela kroppen om man kör i terräng. Alla orkar färdas längre sträckor och hinner se mycket, men kommer ändå naturen inpå skinnet.

Hur mycket tränar du själv?
Efter en lång elitkarriär är det rätt skönt att bara motionsträna. Numera blir det i runda slängar i snitt fem timmar i veckan sett över året, lite mer på sommaren och lite mindre på vintern. Cykling, löpning, skidåkning och styrketräning är de huvudsakliga träningsformerna.

Om man ska utvecklas som MTB-åkare, hur mycket är kondition och hur mycket är teknik?
MTB är överlag en uthållighetsidrott, men med ett ganska stort tekniskt inslag. De flesta tävlingsåkare har kommit över den nivå där bättre teknik ger små tidsvinster men bättre fysik fortfarande kan ge stora förbättringar. Som nybörjare skulle jag säga att förhållandet är det omvända, det vill säga att man får ut mest av att förbättra sin teknik, vilket normalt sett även ger en bättre fysik på köpet eftersom både teknikövningar och cykling i teknisk terräng är fysiskt krävande.

Har du något tips på en cykelövning som är både nyttig och rolig?
En av de övningar som ger mest, är användbar i sig och brukar vara rolig är att lära sig stå still på stället med cykeln, så kallat ”track stand”. Som det som visas i slutet av den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=eJ8-YvpN4kk

Låt oss säga att man tycker om att cykla, gärna cyklar några mil om dagen under semestern, men inte är någon elitåkare. Hur mycket och hur ofta ska man träna per vecka för att ta sig till nästa steg?
De flesta motionärer har lite begränsat med tid till träning, vilket gör att nästan alla pass hamnar inom spannet 30 min till 2 timmar. Cykling är dock så skonsamt att även rätt nya cyklister klarar att köra pass som är 3, 4 eller 5 timmar långa. Den som börjar få in den typen av pass kommer att få en bra utväxling av dessa. Det behöver inte nödvändigtvis vara så mycket mer än några sådana pass per månad under sommarhalvåret.

Om det är is och snö på marken, har du något bra tips för hur man håller sig i form på vintern?
Först och främst bör inte snö och is göra att man avhåller sig från att cykla. Bra kläder och en bra vintercykel med dubbdäck och stänkskärmar gör inte bara att det går att cykla, utan att det faktiskt är riktigt kul och riktigt bra träning. När underlaget är mer trögrullat och allmänt bökigt så det går att köra sig trött på kortare tid. Att lära sig hantera cykeln i på underlag som är halt, knaggligt eller i lössnö förbättrar cykeltekniken, vilket man kommer ha nytta av året runt.

Du arrangerar träningsresor i Sverige. Vad får man göra på en sådan resa?
Ja, vi arrangerar både läger och pass för större grupper men erbjuder även ett litet cykelanpassat boende för upp till fem gäster där vi kan skräddarsy innehållet på aktiviteterna. Vår bas är i cykelstaden Falun och vårt egna lilla bed & breakfast ligger i Grycksbo cirka 10 kilometer från stan. Eftersom vi i grunden är ett företag som ägnar oss åt coaching och träning för cyklister så är vår kanske största styrka att vi kan hantera från nybörjare till mer avancerad träning. Främst inom landsväg och mountainbike men även velodrom, och Sveriges enda velodrom finns i Falun. Vi älskar dock all typ av cykling och erbjuder även ren guidning för dem som bara vill uppleva de fina cykelmöjligheterna runt Falun och kanske mysa lite extra länge på något trevligt café utmed rundan. Vi jobbar även på att få en bra lösning på plats som gör att vi kan bjuda på god mat kopplad till cykling och natur i anslutning till vårt eget boende.

Läs mer om Fredrik Ericsson, hans kunniga råd angående cykling och möjligheterna att delta i ett av hans träningsläger i Grycksbo.

www.toppfysik.nu
www.toppfysik.nu/mojsen

Daniel Bergstrand
daniel@swedenbybike.com