Över 100 anledningar att välja cykelsemester i Nyköping i sommar

Cykelorientering, idylliska nya cykelpaket och Nyköpingsbornas alldeles egna 100-lista med tips på saker att upptäcka. Listan, som släpps idag den 21 maj, bjuder in till en riktig inspirationsfest för dig som planerar cykelsemester i Nyköping i sommar. Här träffar vi Johanna Åkerman, Destinationsutvecklare på Nyköpings Kommun, som berättar mer.

Hej Johanna! I Nyköping vet vi att avstånden är korta och cykelpärlorna många, och idag går startskottet för ”Turista hemma”. Berätta, vad innebär det?
I år satsar vi på att Nyköpingsborna ska turista hemma hela sommaren och när startskottet går idag släpper vi bland annat Nyköpingsbornas egen lista med 100 sätt att uppleva Nyköping. 100 dagar av kul = turista hemma. Under perioden februari till april 2020 har Nyköpingsbor fått bidra med sina tips till årets 100-lista, en lista som ska fungera som inspiration till att upptäcka Nyköping – vare sig du är besökare, nyinflyttad eller har bott här en längre tid. Alla tips är handplockade från Nyköpingsborna själva – de som kan platsen bäst!

Kan du ge några exempel på saker som händer med anledning av turista hemma-dagarna?
Ja, under startskottet händer detta:

  1. Öster Malmas Wildlife park, gårdsbutik och café håller öppet
  2. Gå på en unik trottoarutställning på Västra storgatan till stadsbron! 
  3. Spring Stigtomtaloppet, drop in!
  4. Vandring på Sörmlandsleden! Följ med på en ca 9 km lång rundvandring i Nynäs naturreservat.
  5. Cykelorientera hela sommaren
Kastalen - Över 100 anledningar att välja cykelsemester i Nyköping i sommar


Varför tycker du att cykling passar så bra in i konceptet?
Cykel är det perfekt transportmedlet på sommaren när du ska ta dig runt i Nyköping. Det är inga stora avstånd så du kan med enkelhet ta cykeln för att bada, upptäcka naturen eller när du ska ut och käka. Under sommaren kan du även cykelorientera i Nyköping genom att köpa ett cykelorienteringspaket och bege dig ut på slingrande landsvägar och upptäcka Nyköping från sadeln. Paketet kan du köpa i Gumshallen eller på Nyköping eller Oxelösunds turistbyrå och kostar 160 kr.

Har du några personliga favoritcykelturer?
Personligen tar jag ofta cykeln ner till hamnen för en glass och en stunds lek med barnen i lekparken på kvällskvisten. På väg ner mot hamnen cyklar jag genom Nyköpings mysiga centrum via Nyköpingshus och följer ån vidare ner mot hamnen. Ska jag cykla lite längre kan jag tipsa om att ta cykeln mot Kiladalen, på vägen kan du besöka Naturreservatet Linbacke, göra en avstickare mot Ryssbergen och vandra upp på toppen och även besöka Kila-åns Kastal. Kastalen är troligen äldre än den försvarsborg som var grunden till Nyköpingshus. Är det en varm dag brukar jag packa picknickkorgen för en dag på stranden. Då tar jag cykeln till Östigsnäs, här finns en underbar liten sandstrand med finkornig vit sand.  

Här hittar du Nyköpingsbornas 100-lista!