Mariefred – för charmiga cykelutflykter och prisbelönta bakverk

Vad har Mariefred med omnejd som kan locka till cykelutflykter? Väldigt mycket märker vi när vi pratar med Robert Schweitz, som tillsammans med sin fru Anna driver det charmiga Annas Hembageri i Mariefred. Robert är också en flitig cyklist och bjuder här på en rad fina förslag på cykelturer i och runtom den vackra Mälarstaden. Perfekta för hemester!

Hej Robert! Alla är vi påverkade av Coronaviruset, hur märker ni av det i er verksamhet?

Framförallt skulle jag säga att verksamheten har förändrats. Av förklarliga skäl så är det betydligt färre äldre som är ute och rör sig och handlar i affärerna (som sig bör). Den kundgruppen får framförallt hjälp att handla av anhöriga, alternativt så hjälper vi dem med att ta emot förbeställningar som vi kan lämna ut utanför bageriet. Färre väljer också att fika på plats hos oss, men samtidigt så köper fler med sig fika hem. Det tapp vi har i viss typ av försäljning hjälps dock upp av att många nu jobbar hemma istället för att pendla ifrån Mariefred. Dessa väljer nu att handla lokalt här i Mariefred och ofta med den uttalade inställningen att man verkligen vill hjälpa de lokala butikerna att överleva under den här krisen. Vilket ju är fantastiskt!

Robert Schweiz
Robert Schweitz

Hur känns det inför det stundande högsäsongen i sommar?

Självklart är vi oroliga inför sommaren. Mariefred är en säsongstad och nuvarande situation gör det i stort sett omöjligt att planera för vilken typ av sommar det kommer att bli. Det är inte optimalt, men vi får göra som alla andra och ta en dag i taget helt enkelt.

Vi har precis tagit fram ett picknickpaket för den som vill njuta av en gofika i det fria. Vi tror att det blir perfekt för de som på ett enkelt sätt vill göra cykelutflykter och ta med sig fika till någon av alla vackra platser i Mariefred. Det kan vara Slottsparken, Hjorthagen eller varför inte på någon av bryggorna längs Mälaren? Vill man längre ut så finns det massor med ställen man kan nå på en kort cykeltur.

Tror du att den här negativa händelsen kan föra det positiva med sig att vi svenskar upptäcker Sverige i större utsträckning? 

Ja, det tror och hoppas vi på. Just nu känns det som att reserestriktioner utanför det egna landet kommer att ligga kvar ganska länge. Då kommer många hänvisas till att upptäcka nya smultronställen i sitt närområde istället. Mariefred är ett fantastiskt vackert resmål för cykelutflykter som ligger lagom nära ganska många. Dessutom har vi otroligt vackra omgivningar så hit kan man ta sig och uppleva inte bara vår vackra stad utan också naturen runt omkring utan att behöva trängas. Något som självklart är viktigt i dessa tider.

Du är själv cyklist.  Har du tips på bra utflyktsmål i trakten?

Ja. I närområdet finns det massor av trevliga turer man kan ta med familjen. Riktigt nära finns ju Slottsparken och Hjorthagen som liksom är gjorda för en mysig picknick. Man kan också cykla genom det vackra området fågelsången på väg till Mariefreds strandbad som ligger lite utanför staden. Vill man ännu lite längre måste jag rekommendera det vackra bruksområdet i Åkers Styckebruk, jättefin miljö och historiska byggnader samt ett bruksmuséum som är väl värt ett besök. Dessutom finns det en fin separat cykelväg nästan hela vägen dit.

Cykelutflykt med både båt och tåg
Ett annat riktigt bra tips är att det är möjligt att ta med sig cykel på både Mariefreds museijärnväg och Ångbåten S/S Mariefred. Då öppnar sig möjligheten att cykla till kakslottet Taxinge slott och ta båten eller tåget tillbaka till Mariefred (eller tvärtom). Det är en höjdare!

Gänget från Annas Hembageri cyklade Halvvättern förra året!

Och för landsvägscyklisten?
Är man landsvägscyklist och man vill cykla lite längre finns det massor med fina turer man kan köra. Själv cyklar jag gärna längs med väg 223 med avstickare runt den vägen. Här kan man anpassa längden på turen efter tycke och smak (och vind). Cyklister brukar föredra att det är medvind hem när man har varit ute på en längre tur. Här är det fina asfalterade vägar med mindre trafik. Perfekt för landsvägscyklisten. Cyklar man söderut så måste man bara stanna och smaka glassen på Sterneborgs Choklad i Björnlunda, då orkar man många mil efter det. Fortsätter man nordväst från Mariefred så kommer man till Stallarholmen och vackra Selaön som har perfekta rundslingor för cyklister.  Glöm inte att stanna och njut av den fantastiska utsikten vid Åsa gravfält och fyll på med ny energi på Printz Bageri i Gula industrihuset innan ni vänder åter till Mariefred.

Kuriosa: Visste du att Annas Hembageri blev utsett till årets bästa Café av White Guide 2016?