Många utflyktsmål i Strängnäs

Den som ska besöka Strängnäs med cykel har mycket att se fram emot. Här finns vedugnsbagerier, barockslott, stadsvandringar för den historiskt intresserade och Skandinaviens största försvarsfordonsmuseum. Självklart finns även Gripsholms slott, idyllen Mariefred och båtturer på Mälaren. Anette Lilja som är turismansvarig i kommunen tipsar även om cykelturer till Stallarholmen och Selaön.

Svensk turism utvecklas positivt generellt sett och det verkar som att det även gäller cykelturismen i Strängnäs.
– Vi ser en ökande trend med besökare som vill cykelsemestra i kommunen. Exempelvis ser vi en efterfrågan på turistinformation som är anpassad för cykelsemester. Man vill ha tips på var man kan cykla, vissa kanske bara en dagsetapp, medan andra vill cykla runt Mälaren eller i Sörmland, eller både och, under en flerdagsresa, säger Anette Lilja.

Prisbelönt vedugnsbageri med café
När det gäller fina utflyktsmål som passar bra för den som cyklar finns det flera olika varianter enligt Anette Lilja.
–  Från Strängnäs centrum skulle jag rekommendera försvarsfordonsmuseet Arsenalen och Fogdön. Här får man kombinationen av att besöka ett av våra största besöksmål, Arsenalen, och lugnet i den lantliga miljön ute på Fogdön, där Näckrosleden passerar. En annan lagom dagstur är att cykla till Stallarholmen. Där kan man besöka Gula Industrihuset och se hur man på ett kreativt sätt kan använda en tidigare fabrik. Här finns även Printz bageri, ett prisbelönt vedugnsbageri med café, butiker, auktionshus och hantverk i en härlig miljö. Dessutom hittar man Gripens Värdshus och några trevliga caféer att pusta ut vid för en god lunch eller fika.

Tyskar besöker Tucholskys grav
Strängnäs lockar även många utländska turister. Enligt Anette Lilja kommer de i första hand för att uppleva kultur, historia och friluftsliv.
– Man besöker Gripsholms slott, våra stadskärnor och tar en båttur ut till världsarvet Birka.  De som är intresserade av friluftslivet paddlar kanot i Marvikarna och vandrar kanske på Sörmlandsleden. En del utländska cykelturister har vi också. I Mariefred så har vi mycket tyska besökare som vid sidan av Gripsholms slott även kommer för att besöka den tyske författaren Kurt Tucholskys grav.

Fina cykelleder på Selaön
Åter till cyklingen. Ett mål som Anette Lilja varmt rekommenderar är cykellederna på Selaön som hon ser som lagom dagsturer för den som inte vill cykla jättelångt.
– Vi brukar rekommendera både Ytterselöleden och Överselöleden. Sedan finns en del av Näckrosleden som går genom Åkers bergslag, och den kommer att dras om så att den mellan Laxne och Mariefred kommer att gå förbi Skottvångs gruva och Åkers styckebruk. Det är en vacker sträcka där det också finns mycket av historia kring järnet som bröts i områdets gruvdrift. En avstickare från den leden ned till Krampans naturreservat för att se Marvikarna är att rekommendera också.


Experttips på besöksmål i Strängnäs kommun

Arsenalen. Strax utan för Strängnäs finns Arsenalen, som är Skandinaviens största försvarsfordonsmuseum och visar den militära fordonsutvecklingen från 1900-talets början och fram till idag. Du bjuds på en hisnande historisk resa genom dessa årtionden.

Pilgrimsleden. På Halvön Fogdön sträcker sig Pilgrimsleden som är en vandringsled i tre etapper och totalt 8 mil lång. Större delen av Pilgrimleden går även bra att cykla. Leden slingar sig på mindre grusvägar, över öppna fält och genom skog. 

Centrala Strängnäs. Här hittar du en välbevarad äldre bebyggelse bland annat kring Väderkvarnen och Domkyrkan. Väderkvarnen byggdes 1855 och är av Holländsk modell, sommartid är den öppen för besökare, strax nedanför kvarnen ligger Grassagården som är en av Sveriges få bevarade borgargårdar som ligger kvar på sin ursprungliga plats. Gårdens äldsta delar härstammar från tidigt 1600-tal och här finns en liten museidel som är öppen sommartid och ett charmigt café. Är du i Strängnäs en torsdag under sommaren, passa på att gå med på en av de populära Dramatiserade stadsvandringarna där du får veta mer om stadens historia, bland annat hur valet av Gustav Vasa till Sveriges kung gick till!

Båtturer. Strängnäs har sommartid båtförbindelse till flera platser runt om i Mälaren, genom Rederi Mälarstadens båtar som trafikerar från Västerås, Sundbyholm och till Mariefred, Taxinge och Birka.

S/S Mariefred är en levande del i vårt kulturarv och trafikerar sträcka Stockholm – Mariefred sedan 1903. Många cyklister börjar eller slutar sin cykeltur med att ta båten till eller ifrån Mariefred då det går bra att ta med sig cykel ombord. 

S/S Mariefred i kombination med Museijärnvägen gör också den så kallade ”Slott & Ånga-turen” vissa dagar sommartid. Här kan du resa med båten och tåget i rund tur mellan Gripsholms slott/Mariefred och Taxinge Näsby slott, även känt som ”kakslottet”. Även här går det att kombinera något av färdsätten med cykeltur ena vägen om man så önskar det.  

Mälsåkers slott. På Selaön finns ett av Sveriges Ståtligaste barockslott Mälsåkers slott. Sommartid lever slottet upp med visningar, utställningar och Musikkonserter. Cykelleden ”Yttterselöleden” passerar precis förbi slottet.

Mariefred. Förutom det självklara besöksmålet Gripsholms slott så bjuder Mariefred på en stadskärna med mycket av den gamla träbebyggelsen bevarad. Här finns även Callanderska gården som är en gammal färgargård med vacker trädgård. Callanderska visar hur ett borgarhem i Mariefred såg ut vid förra sekelskiftet och vissa dagar under sommaren har hembygdsföreningen café här i trädgården. 

Åkers bergslag. Naturområdet Åkers bergslag sträcker sig genom Strängnäs och Gnesta kommun. Här passerar den sörmländska cykelleden ”Näckrosleden” så väl som vandringsleden ”Sörmlandsleden” och ”Kanotleden”. Varför inte kombinera cykelturen med att vandra en av runslingorna på Sörmlandsleden eller paddla kanot på Marvikarna. Mitt i området ligger Skottvångs gruva som är en välbevarad gruvmiljö. Här finns museum och restaurang/kafé och en musikscen med konserter året runt. I bruksorten Åkers styckebruk kan man besöka Åkers bruksmuseum som berättar om brukets och järnets historia i området.

Foto: Ulf Huett (till vänster i bild Anette Lilja och till höger Lina Wibeck)